West-Vlaamse Winkelsterren uitgereikt

27 maart 2024

In Diksmuide zijn op 27 maart de West-Vlaamse Winkelsterren uitgereikt tijdens de Avond van de West-Vlaamse Winkelier, een initiatief van KERNpunt en Liantis. In vijf categorieën zijn handelsverenigingen in de prijzen gevallen voor de organisatie van een actie in hun kern of winkelstraat. De handelaars van Veurne Toe Koer werden bovendien bekroond tot ‘Winkelsterren van West-Vlaanderen’.

De Winkelsterren van je buurt

Met ‘De Winkelsterren van je buurt’ riep KERNpunt in 2023 handelaars op om samen een actie in hun winkelbuurt te organiseren. Ze konden hiervoor gebruikmaken van één van de vijf kant-en-klare formats voor acties of een eigen voorstel indienen. Daarnaast konden ze ook beroep doen op gratis coaching om de actie nog succesvoller te maken. 18 handelsverenigingen dienden een aanvraag in, goed voor een 650-tal handelaars die samen aan de slag gingen. 15 initiatieven deden ook beroep op coaching. De actie kadert binnen de campagne ‘Ik koop lokaal’ waarbij het belang van lokaal winkelen in de verf gezet wordt. 
“Met deze actie stimuleren we onderlinge samenwerking tussen handelaars en investeren we zo mee in sterke handelskernen in onze provincie. Kernversterking is de basis voor levendige steden en gemeenten. De lokale handelaar speelt daarin een belangrijke rol, zowel op vlak van economie en werkgelegenheid als algemene sfeerbepaling”, aldus Jean de Bethune, voorzitter KERNpunt .

Avond van de West-Vlaamse Winkelier

De West-Vlaamse Winkelsterren werden uitgereikt tijdens de Avond van de West-Vlaamse Winkelier op 27 maart in Diksmuide. Deze avond is een initiatief van KERNpunt en Liantis, twee organisaties met een warm hart voor lokale handelaars. "Bij Liantis zijn we trots dat we deze inspirerende avond - waarop we het beroep volop in de kijker plaatsen - kunnen ondersteunen. Onze lokale winkeliers houden onze economie draaiend, dus het is mooi dat we hen de eer geven die ze verdienen", aldus Nicolas Maes van Liantis. 155 winkeliers uit West-Vlaanderen woonden de avond bij en volgden er verschillende inspirerende infosessies en kregen de gelegenheid om uitgebreid te netwerken.

Vijf categorieën, één provinciale titel

  • Winnaar categorie kindvriendelijk: Let’s Stick Together, een spaaractie vanuit gemeente Zonnebeke
  • Winnaar categorie samenwerking: Veurne, speur ze!, een etalagezoektocht en selfiewedstrijd van Veurne Toe Koer vzw en stad Veurne
  • Winnaar categorie innovatie: We hebben het in Izegem!, een spaaractie van vzw Handelaars Izegem en stad Izegem
  • Winnaar categorie publieke ruimte: De Winkelsterren van de Menenstraat, een spaaractie en etalagezoektocht van Handelaars Menenstraat Ieper
  • Winnaar categorie communicatie: Tielt Boulevard, een fashion- en lifestyle-event van Shopping Tielt

Uit de winnaars van bovenstaande categorieën riep de jury een provinciale winnaar uit. De actie uit Veurne werd bekroond tot meest complete actie. De handelaars van Veurne Toe Koer mogen zich ‘Winkelsterren van West-Vlaanderen’ noemen. Zij krijgen een promotievideo voor hun handelskern.